miercuri, 17 februarie 2016

La loc Comanda



      “Armata este, sire, inceputul si sfarsitul unui neam. Ea nu este numai o institutie pe care se reazima, puternic si statornic, destinul national.

       Ea nu este numai temelia de piatra pe care viata nationala poate sa-si traiasca tot freamatul inoitor al transformarilor sociale.

       Armata este neamul insusi, pentru ca ea uneste generatie dupa generatie, clasele (sociale), satele, orasele noastre, intupand intr-un crez, intr-un singur crez, sangele care strajuieste istoria tarii.”

Maresal Ion ANTONESCU

(Cuvantarea rostita in fata promotiei de ofiteri 1943 la Sibiu)
              
  La loc comanda…….domnule

General  CIUCA,

      Pentru orice militar de cariera, format in invatamantul militar  romanesc, acesta a fost, este si va fi, crezul care ii inobileaza sufletul si care ii motiveaza faptele, atat in timp de pace, dar mai ales in timp de razboi.

      Militarul care nu are constiinta si sentimentul apartenentei la neamul sau, la valorile istoriei poporului caruia ii  apartine, care nesocoteste si neaga valorile universale, ale umanitatii, este un simplu mercenar, lipsit de orice credita, fara spirit si suflet.

      In scoala romaneasca, dar mai ales in scoala militara, barbatii acestui neam au fost educati in spiritul dragostei fata de tara si popor, dar si al respectului fata de alte natiuni, lectia ingaduintei si a tolerantei fiind mereu actuala.

       Aflati in permanenta in slujba tarii si a neamului, marii barbati de stat si comandanti ai armatei romane, au avut mereu in suflet “ostasul roman” cel care prin juramant de credinta, nu si-a precupetit viata si singele, pentru a apara tara si a-i asigura continuitatea in timp.

      Principiile care au calauzit si trebuie sa calauzeasca pe orice commandant indiferent de locul sau in ierarhia militara, (asa cum afirma marele commandant maresalul Ion ANTONESCU) sunt, legalitatea integrala, dreptatea, si omenia principii fara de care,nu se poate construi o cariera militara, onesta si demna.

       Fiecare din aceste principii ii confera ofiterului si subofiterului, posibilitatea de a se dezvolta ca si personalitate utila societatii, apreciata si respectata pentru munca, truda si sacrificiul sau.

       Realitatile ultimilor ani, dar mai ales ale ultimelor zile, ne arata ca boala societatii romanesti, a cuprins si armata, bulversand scara valorilor, incurajand minciuna, fatarnicia si carierismul, alterand raporturile si relatiile umane, afectand astfel sanatatea institutiei care odata compromisa nu isi va mai putea indeplini rolul in societate.

       Aflandu-va in cea mai inalta demnitate militara a statului, aveti datoria de onoare, dar si obligatia morala, domnule general Nicolae CIUCA, de a apara institutia militara si valorile ei, de furia si nesabuinta unor minti bolnave care raspund unor comandamente straine, care incearca sa distruga coloana vertebrala a statului roman, formata din scoala, armata si biserica.

      Neimplicarea domniei voastre, ba mai mult, executarea si punerea in practica a unor dispozitii ilegale care lovesc in drepturile militarilor, va fac partas la aceasta tradare, si va scot in afara galeriei marilor comandanti ai armatei romane.

       Opunandu-va cu tarie actualei politici nesabuite a Guvernului de tehnocrati, care loveste prin masurile sale ilegale, categoria socio-profesionala a militarilor, aveti sansa domnule general sa intrati in istorie ca un adevarat commandant, onest si loial institutiei militare si statului roman.

        Nu permiteti domnule general, distrugerea Corpului de Comanda al Armatei prin aplicarea unor masuri discriminatorii ilegale. Forta si taria unei armate sta printre altele si in unitatea si motivarea Corpului de Comanda, chemat sa raspunda unor deziderate ale interesului national. Cu un corp de comanda dezbinat si nemotivat, cu nonvalori inscaunate in functii prin  implicare politica, cu oameni care slujesc altor comandamente si interese, altele decat interesul national, nu va veti putea indeplini misiunea sacra de a apara granitele tarii.

       Aveti taria, domnule general Nicolae Ciuca de a spune cu fermitate si hotarare:  STOP UMILIRII ARMATEI ROMANE. Cereti Institutiilor democratice ale Statului Roman, sa se inplice responsabil in intarirea capacitatii combative a armatei prin alocarea sumelor de bani necesare, inzestrarii si dotarii cu mijloace de lupta moderne.

       Solicitati si contribuiti la adoptarea unor “legi pamantene” prin care sa asigurati un cadru credibil si functional pentru mobilizarea armatei, dar si a conditiilor de ducere a actiunilor militare, fara ca populatia civila sa sufere. In aceste vremuri tulburi in care amenintarile sa inmultesc, aveti obligatia sa va implicati in treburile serioase ale statului, si sa deveniti o voce credibila.

        Asemeni societatii romanesti, in cei douazaci si sase de ani, armata si valorile ei, au fost distruse sistematic, reforma institutiei fiind lasata pe mana fostilor politruci ai regimului comunist, activistii de ieri devenind peste noapte democratii insarcinati cu reformarea armatei.

        Beizadelele nomenclaturistilor de ieri, intrati in sistem pe filiera indirecta, bantuie si populeaza toate structurile armatei, prin ei facandu-se si punandu-se in opera toate scenarile de distrugere a elitelor autentice atat de necesare institutiei. Pentru a raspunde acestor deziderate marete, aveti datoria de a incepe curatenia in sistem, prin incurajarea performantei si a profesionalismului, prin promovarea  in grad si functie numai pe baza competentelor si a rezultatelor concrete obtinute in cariera.

        Cu generali si ofiteri mediocri, ca cei pe care i-am vazut recent facand “campanie’ prin garnizoanele din tara, nu va veti putea indeplini misiunile pe care tara vi le incredinteaza.

        Asumati-va cu raspundere domnule general Ciuca, misiunea da a incepe cu adevarat reforma in armata romana, atat in domeniul de personal cat si in domeniul inzestrarii si dotarii unitatilor cu armament si tehnica de lupta modrna. Tara are resurse.

       Ramaneti echidistant fata de fortele politice, dar folosindu-va prerogativele conferite de functie, solicitati-le sprijin si implicare in treburile serioase ale tarii. Faceti radiografia reala a armatei si a sistemului de aparare a tarii si informati-l pe comandantul suprem cu situatia reala. Ascunzand si omitand realitatile dezastruase din sistem, va faceti partas la politica de distrugere a Romaniei si de tradare a intereselor sale.

       Ca oameni responsabili, cu expertiza si pricepere in probleme de aparare, rezervistii acestei tari, ingrijorati de diletantismul, incompetenta profesionala a celor care conduc armata, infumurarea si aroganta unor generali, dar si reaua credinta, facem un apel la responsabilitate si dialog pentru a reconstruii ceea ce s-a distrus cu buna stiinta.

       In al doisprezecelea ceas va solicitam domnule general Nicolae Ciuca, sa urmati exemplul inaintasilor aflati la conducerea institutiei militare, si sa va implicati activ in gestionarea treburilor armatei, inclusiv  in problemele care pentru unii par marunte, de aparare a drepturilor militarilor de toate gradele, activi,  in rezerva si in retragere.

       Ca si comandant militar, aveti datoria de a veghea la respectarea legalitatii, iar atunci cand sesizati derapaje, sa intreprindeti tot ce va sta in competenta si putinta pentru ca nedreptatile sa fie inlaturate.

        Daca aceste deziderate si comandamente vitale pentru existenta si continuitatea statului de drept,va depasesc competentele si dorintele de implicare,  aveti obligatia si datoria de onoare de a lasa locul altei personae capabile sa si le asume. Procedand astfel aveti sansa de a va bucura de clementa judecatii istorice.

       Cu speranta, ca va veti face un proces de constiinta si veti lua decizia inteleapta, de a intoarce armatei si tarii, tot ce aceasta a investit in educatia domniei voastre, va salut cu camaraderie,

PRESEDINTELE ASOCIATIEI RO.MIL FILIALA CRAIOVA

       Col.(r.)

                  Ioan Misu NAON

Un comentariu:

  1. În acceptiunea mea STATUL MAJOR GENERAL AL ARMATEI ROMANE nu trebuie, niciodată, să fie implicat în chestiuni eminamente politice. Are destule de făcut... și nu trebuie să explice chestiunile murdare ale politicului...

    RăspundețiȘtergere